Przejdź do treści

Elementy interaktywnej biosfery od A do Z

  • Bez czarny – Sambucus nigra L.

    Czy wiedziałeś że… dojrzałe owoce Bzu czarnego nie są trujące? Choć innych części rośliny nie należy spożywać, to dojrzałe owoce z powodzeniem nadadzą się choćby na przetwory.

  • Brzoza brodawkowata – Betula pendula Roth

    … rośnie szybko, osiąga wysokość 25 m i dożywa nawet do 120 lat? Jest gatunkiem pionierskim, który w krótkim czasie zdobywa tereny leżące odłogiem. To właśnie brzoza jako pierwsza pojawia się na terenach niezadrzewionych.

  • Chrząszcze (Coleoptera)

    ... łączna biomasa organizmów zamieszkujących glebę w obszarze leśnym przewyższa znacznie łączną biomasę ptaków i ssaków w tej samej okolicy?

  • Dereń świdwa – Cornus sanguinea L.

    Czy wiedziałeś że... pędy krzewu są koloru czerwonego? Kolor ten jest tym intensywniejszy, im krzew ma bardziej słoneczne stanowisko.

  • Dżdżownice (Lumbricidae)

    Czy wiedziałeś, że ... dżdżownice spulchniają glebę poprzez tworzenie w niej licznych korytarzy?

  • Forsycja pośrednia (pas) – Forsythia × intermedia Zabel

    Czy wiedziałeś że… kwiaty forsycji są jadalne? Można je jeść na surowo (w sałatce, na kanapce lub żuć jak gumę) lub sporządzić z nich herbatę.

  • Forsycja zwisła – Forsythia suspensa (Thunb.) Vahl

    Czy wiesz że… forsycja zwisła występuje tylko w dwóch odmianach botanicznych? W odmianie fortunei (Lindl.) tylko stare pędy wyginają się w dół, młode są wyprostowane, natomiast w odmianie sieboldii (Zab.) wszystkie pędy odginają się w dół.

  • Gawron (Corvus frugilegus)

    Czy wiedziałeś że… gawron wydaje okrzyk gra, gra?

  • Gołąb miejski (Columbia livia f. urbana)

    Czy wiedziałeś, że… gołębie domowe, które różnią się od gołębi miejskich ubarwieniem, po utworzeniu dzikich populacji, po kilku pokoleniach wracają do ubarwienia gołębi miejskich?

Flaga Polski, Godło Polski, Logo Ministerstwa Edukacji i Nauki, napis: Projekt dofinansowany przez Ministra Edukacji i Nauki ze środków z budżetu państwa w ramach programu Studenckie koła naukowe tworzą innowacje