Przejdź do treści

Elementy interaktywnej biosfery od A do Z

  • Bez czarny – Sambucus nigra L.

    Czy wiedziałeś że… podgatunki bzu różnią się między sobą ubarwieniem, kształtem liści, a nawet zapachem? Za odurzający zapach tej rośliny odpowiadają olejki eteryczne.

  • Brzoza brodawkowata – Betula pendula Roth

    … rośnie szybko, osiąga wysokość 25 m i dożywa nawet do 120 lat? Jest gatunkiem pionierskim, który w krótkim czasie zdobywa tereny leżące odłogiem. To właśnie brzoza jako pierwsza pojawia się na terenach niezadrzewionych.

  • Chrząszcze (Coleoptera)

    ... organizmy zamieszkujące glebę wpływają na jej napowietrzenie i żyzność?

  • Dereń świdwa – Cornus sanguinea L.

    Czy wiedziałeś że... przycinanie pędów derenia jest koniecznie? Pozwala utrzymać odpowiedni kształt rośliny. Tego rodzaju zabieg wykonuje się wczesną wiosną, przycinając krzew 10–20 cm nad ziemią.

  • Dżdżownice (Lumbricidae)

    Czy wiedziałeś, że ... dżdżownice w ciągu 6 miesięcy potrafią przetworzyć około 1 tonę gleby?

  • Forsycja pośrednia (pas) – Forsythia × intermedia Zabel

    Czy wiedziałeś że… kwiaty forsycji są jadalne? Można je jeść na surowo (w sałatce, na kanapce lub żuć jak gumę) lub sporządzić z nich herbatę.

  • Forsycja zwisła – Forsythia suspensa (Thunb.) Vahl

    Czy wiesz że… forsycja zwisła występuje tylko w dwóch odmianach botanicznych? W odmianie fortunei (Lindl.) tylko stare pędy wyginają się w dół, młode są wyprostowane, natomiast w odmianie sieboldii (Zab.) wszystkie pędy odginają się w dół.

  • Gawron (Corvus frugilegus)

    Czy wiedziałeś że… jak wiele innych ptaków z rodziny krukowatych cechują się wysoką inteligencją?

  • Gołąb miejski (Columbia livia f. urbana)

    Czy wiedziałeś, że… gołębie miejskie, licznie zasiedlające Kraków, mają swoją legendę, według której są to rycerze króla Henryka IV Probusa zaklęci przez czarownicę?

Flaga Polski, Godło Polski, Logo Ministerstwa Edukacji i Nauki, napis: Projekt dofinansowany przez Ministra Edukacji i Nauki ze środków z budżetu państwa w ramach programu Studenckie koła naukowe tworzą innowacje